Proteiner

Postet: 05.10.2012   Kl: 09:46   Kategori: Kosthold - tips  Kommentarer: 2

Vi vet alle at proteiner er essensielt i et sunt kosthold. Proteiner er de viktigste byggesteinene i alt levende vev. Alle prosesser i kroppen som opprettholder liv er avhengig av bli tilfrt nok protein. Protein er med p oppbygging, vedlikehold og brukes ogs som en kilde til energi. Proteiner er store molekyler som er bygget opp av mindre organiske syrer - aminosyrer. De 20 vanligste aminosyrene er:


  • Glysin
  • Alanin
  • Serin
  • Tyrosin
  • Aspargin
  • Glutamin
  • Asparginsyre
  • Glutaminsyre
  • Arginin
  • Prolin
  • Cystein
  • Valin (E)
  • Leucine (E)
  • Isoleucine (E)
  • Fenylalanin (E)
  • Tryptofan (E)
  • Metionin (E)
  • Treonin (E)
  • Valin (E)
  • Histidin (E)

    (E) = Essensiell.

Kroppen kan lage de fleste aminosyrer selv, men de essensielle aminosyrene m kroppen f tilfrt via kosten.

Hvordan en vurderer kvaliteten p proteinet i en matvare avhenger av innholdet av de essensielle aminosyrene. Animalske kilder til proteiner har hyere kvalitet enn vegetabilske kilder grunnet aminosyresammensetningen. En kan fint kombinere vegetabilske og animalske kilder for en komplett sammensetning av aminosyrer.



Gode kilder til protein:

Kilde

Protein pr. 100g

r

Kylling

23,8 g

Kalkun

25 g

Svin

22 g

Ost, norvegia lettere

32 g

Sei

16,5 g

Karbonadedeig

19,3 g

Biff

22,5 g

Torsk

18,1 g

Egg

12,4 g

Laks

19,9 g

Cottage cheese

12,7 g

Fordeler ved et kt protein inntak:
- ker metthetsflelsen
Hvorfor? Det tar lengre tid fordye protein kontra karbohydrater
- ker forbrenningen
Hvorfor? Vi har noe som heter termisk effekt av mat (TEF), det vil si den energien kroppen bruker p bryte ned og ta opp nringsstoffene, som igjen vil si at aktiviteten til fordyelsesorganenes aktivitet ker. Her ligger protein p topp med sine 20-30% mens fett ligger lavest med sine 3%.
- Opprettholdelse av fettfri masse
En studie fra the journal Nutritition and Metabolism sammenlignet effekten to energi restrektive dietter p vekttap. Damene inntok 1700 kalorier mens mennene 1900 kalorier med flgende proteininntak: hyprotein 1,6g pr kg kroppsvekt daglig med en nesten lik ratio av de andre makroene og lavprotein 0,6 g pr kg kroppsvekt daglig med 15% protein, 55% karb og 30% fett.

Etter ett r viste resultatene at hyprotein dietten hadde mer reduksjon i fett p bde menn og kvinner enn lavprotein dietten hadde. Begge diettene resulterte i et likt vekttap, omtrent 10% av kroppsvekten. Hyproteindietten bevarte muskelmassen mye bedre kontra lavproteindietten og det viste seg at vekttapet fra hyproteindietten kom fra fett.

En god grunn til innta mer protein i kostholdet.

Hvis du vil ta treningen til til et hyere niv br du supplementere med et tilskudd av proteiner fr og etter trening og generelt ke inntaket av protein i kostholdet ditt. Dette vil forbedre restitiusjonstiden og reparere de skadede muskelfibrene.




Kommentarer: 2
Kjempeflott og lettlest innlegg! :)

Skrevet av: rannveigmarlene
05.10.2012 09:58

Gotta love proteins :-D

Skrevet av: Cecilie Lykke
05.10.2012 10:26

hits